Haaveissa ilmalämpöpumppu kesäksi – toimi nyt

Viime kesien lämpöaallot ovat saaneet monet hankkimaan asuntoonsa viilennystä ilmalämpöpumpulla. Suurin buumi saattaa olla ohitse, mutta joka tapauksessa ilmalämpöpumpun hankinnassa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Jos ilmalämpöpumpun haluaa omaan asuntoonsa asennuttaa ennen tulevaa kesää, on hyvä toimia nyt.

Osakkaalla on oikeus asennuttaa huoneistoparvekkeelleen ilmalämpöpumppu, ellei siitä aiheudu taloyhtiölle tai toiselle osakkaalle kohtuutonta haittaa. Taloyhtiö ei voi kategorisesti ilmalämpöpumppujen asentamista kieltää, vaan asennuksen hyötyjä ja haittoja on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

– Vaikka osakkaalla on lähtökohtaisesti oikeus asennuttaa ilmalämpöpumppu parvekkeelleen, tulee silti aina muistaa, että ennen asennukseen ryhtymistä pitää tehdä muutostyöilmoitus ja odottaa, että se ehditään käsitellä. Taloyhtiö voi asettaa asennukselle ehtoja, joita osakkaan on noudatettava, painottaa Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama.

Moni unohtaa laitteen huollon – ei kannattaisi

Kun ilmalämpöpumppu on asennettu, moni unohtaa sen olemassaolon. Tai pumppua kyllä käytetään säännöllisesti viilentämiseen, mutta sen huoltoa ei muisteta tehdä.

– Ilmalämpöpumppua tulee huoltaa säännöllisesti. Ihan ensimmäiseksi on hyvä tutustua laitteen valmistajan ohjeisiin ja noudattaa niitä. Kun laite on säännöllisesti huollettu, laite toimii niin kuin sen pitää eikä yleensä aiheuta harmia, kertoo Valkama.

– Jos osakas on asennuttanut laitteen, hänen vastuullaan ovat laitteen ylläpitotoimet, kuten esimerkiksi suodattimien ja ulkoyksikön puhdistus. Kuitenkin varsinainen huolto kuuluu aina ammattilaiselle, Valkama painottaa.
Ilmalämpöpumpun kunnon seuranta säännöllisesti on tärkeää myös siksi, että laitteen kondenssivesi voi väärään paikkaan kulkeutuessaan aiheuttaa vaurioita rakenteille.

– Ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa kosteusvaurion, jos kondenssivedet eivät poistu suunnitellusti. Kunnossapidon laiminlyönnistä aiheutuvat vauriot ovat osakkaan vastuulla, jos kyseessä on osakkaan muutostyönä asennuttama laite, kertoo Valkama.

Ilmalämpöpumpun omistajan on hyvä muistaa tarkastaa myös ulkoyksikkö ennen viilentämisen aloitusta keväällä. Ulkoyksikkö voi tukkeutua lehdistä, roskista ja jopa yllättävistä asioista.

– Olen kuullut myös tapauksesta, jossa lintu oli tehnyt pesän ulkoyksikön suojakuoreen, joten on hyvä tarkastaa ja huoltaa sisäyksikön lisäksi myös ulkoyksikkö, vinkkaa Valkama.

Artikkeli Haaveissa ilmalämpöpumppu kesäksi – toimi nyt julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.

​ 

Viime kesien lämpöaallot ovat saaneet monet hankkimaan asuntoonsa viilennystä ilmalämpöpumpulla. Suurin buumi saattaa olla ohitse, mutta joka tapauksessa ilmalämpöpumpun hankinnassa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Jos ilmalämpöpumpun haluaa omaan asuntoonsa asennuttaa ennen tulevaa kesää, on hyvä toimia nyt.

Osakkaalla on oikeus asennuttaa huoneistoparvekkeelleen ilmalämpöpumppu, ellei siitä aiheudu taloyhtiölle tai toiselle osakkaalle kohtuutonta haittaa. Taloyhtiö ei voi kategorisesti ilmalämpöpumppujen asentamista kieltää, vaan asennuksen hyötyjä ja haittoja on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

– Vaikka osakkaalla on lähtökohtaisesti oikeus asennuttaa ilmalämpöpumppu parvekkeelleen, tulee silti aina muistaa, että ennen asennukseen ryhtymistä pitää tehdä muutostyöilmoitus ja odottaa, että se ehditään käsitellä. Taloyhtiö voi asettaa asennukselle ehtoja, joita osakkaan on noudatettava, painottaa Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama.

Moni unohtaa laitteen huollon – ei kannattaisi

Kun ilmalämpöpumppu on asennettu, moni unohtaa sen olemassaolon. Tai pumppua kyllä käytetään säännöllisesti viilentämiseen, mutta sen huoltoa ei muisteta tehdä.

– Ilmalämpöpumppua tulee huoltaa säännöllisesti. Ihan ensimmäiseksi on hyvä tutustua laitteen valmistajan ohjeisiin ja noudattaa niitä. Kun laite on säännöllisesti huollettu, laite toimii niin kuin sen pitää eikä yleensä aiheuta harmia, kertoo Valkama.

– Jos osakas on asennuttanut laitteen, hänen vastuullaan ovat laitteen ylläpitotoimet, kuten esimerkiksi suodattimien ja ulkoyksikön puhdistus. Kuitenkin varsinainen huolto kuuluu aina ammattilaiselle, Valkama painottaa.
Ilmalämpöpumpun kunnon seuranta säännöllisesti on tärkeää myös siksi, että laitteen kondenssivesi voi väärään paikkaan kulkeutuessaan aiheuttaa vaurioita rakenteille.

– Ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa kosteusvaurion, jos kondenssivedet eivät poistu suunnitellusti. Kunnossapidon laiminlyönnistä aiheutuvat vauriot ovat osakkaan vastuulla, jos kyseessä on osakkaan muutostyönä asennuttama laite, kertoo Valkama.

Ilmalämpöpumpun omistajan on hyvä muistaa tarkastaa myös ulkoyksikkö ennen viilentämisen aloitusta keväällä. Ulkoyksikkö voi tukkeutua lehdistä, roskista ja jopa yllättävistä asioista.

– Olen kuullut myös tapauksesta, jossa lintu oli tehnyt pesän ulkoyksikön suojakuoreen, joten on hyvä tarkastaa ja huoltaa sisäyksikön lisäksi myös ulkoyksikkö, vinkkaa Valkama.

Artikkeli Haaveissa ilmalämpöpumppu kesäksi – toimi nyt julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.