Asukkaat & osakkaat
Huom! Lomakkeet (muutostyöilmoitus-, häiriöilmoitus-, muuttoilmoitus- ja yhteydenottolomake sekä isännöitsijäntodistuksen tilaaminen) ovat siirtyneet omalle sivulleen. Klikkaa tästä lomakkeisiin.
- Taloyhtiön vastuunjako – vastaako osakas vai taloyhtiö?
- Milloin otan yhteyttä isännöitsijään, milloin kiinteistöhuoltoon?
- Olen muuttanut juuri uuteen huoneistoon. Miten saan nimeni asunnon oveen?
- Mistä tilaan huoneiston avaimen?
- Naapuri meluaa todella häiritsevästi. Mihin voin tehdä valituksen?
- Talomme hissi ei toimi. Keneen otan yhteyttä?
- Saako isännöitsijätoimisto automaattisesti tiedon, jos huoneiston asukasmäärässä tapahtuu muutoksia?
- Mikä on Talosivu?
- Rahastoiko taloyhtiö maksetut vastikkeet tai maksamani lainaosuuden?
- Milloin lainaosuuden voi maksaa pois? Tuleeko siitä kustannuksia minulle?
- Huoneistossani on sattunut vesivahinko! Mitä minun pitää tehdä?
- Mitä taloyhtiön hallitus oikein tekee? Voinko päästä mukaan toimintaan?
- Muutostyöt: Haluan remontoida asuntoani. Mitä minun tulee ottaa huomioon ja täytyykö remontista ilmoittaa johonkin?
Tärkein tehtävämme isännöitsijätoimistona on mahdollistaa helppo ja turvallinen asuminen taloyhtiön asukkaille ja osakkaille. Asumisestasi huolehtii isännöitsijämme yhdessä kiinteistöhuollon kanssa.
Mikä tahansa asia asumisessa mietityttää, olethan meihin rohkeasti yhteydessä! Alta voit lukea myös usein kysyttyjä kysymyksiä asumiseen liittyen.
Milloin otan yhteyttä isännöitsijään, milloin kiinteistöhuoltoon?
Jos sinulla on kysyttävää taloyhtiön suunnitelmiin, sopimuksiin tai vastikkeisiin liittyen, kysymyksiisi vastaa isännöitsijä. Isännöitsijä on ikään kuin taloyhtiön toimitusjohtaja, jonka tehtävänä on huolehtia taloudesta sekä hallinnosta.
Jos taas huomaat asunnossasi tai taloyhtiön yhteisissä tiloissa vikoja tai puutteita, ota yhteyttä kiinteistöhuoltoon.
Olen muuttanut juuri uuteen huoneistoon. Miten saan nimeni asunnon oveen?
Tee muuttoilmoitus isännöitsijätoimistoon. Isännöitsijätoimistosta otetaan yhteyttä kiinteistöhuoltoon. Kun kiinteistöhuolto on saanut tiedon muutostasi, he käyvät muuttamassa nimesi huoneiston oveen sekä taloyhtiön nimitauluun.
Mistä tilaan huoneiston avaimen?
Jos haluat tilata uuden avaimen huoneistoosi, ota yhteyttä isännöitsijätoimistoon.
Naapuri meluaa todella häiritsevästi. Mihin voin tehdä valituksen?
Ilmoita asiasta kirjallisesti taloyhtiösi isännöitsijälle. Voit käyttää myös häiriöilmoituslomaketta.
Talomme hissi ei toimi. Keneen otan yhteyttä?
Ota yhteyttä kiinteistöhuoltoon tai suoraan hissiyhtiöön – yhteystiedot löytyvät hissistä.
Saako isännöitsijätoimisto automaattisesti tiedon, jos huoneiston asukasmäärässä tapahtuu muutoksia?
Isännöitsijätoimisto ei saa automaattisesti tietoa huoneiston asukkaiden määrästä. Jos taloyhtiössä peritään vesimaksua henkilömäärän perusteella, on osakkeenomistajan ilmoitettava isännöitsijälle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä.
Mikä on Talosivu?
Talosivu on sähköinen palvelukanavamme taloyhtiön asukkaille. Palvelussa hoidat kätevästi erilaisten ilmoitusten, varausten ja tilausten tekemiset silloin, kun sinulle sopii.
Rahastoiko taloyhtiö maksetut vastikkeet tai maksamani lainaosuuden?
Voit kysyä asiaa taloyhtiösi kirjanpitäjältä – hän osaa vastata kysymykseesi oman taloyhtiösi osalta. Tieto löytyy myös kyseisen vuoden tasekirjasta, joka on yksi tilinpäätöksen asiakirjoista.
Milloin lainaosuuden voi maksaa pois? Tuleeko siitä kustannuksia minulle?
Voit kysyä asiaa taloyhtiösi kirjanpitäjältä – hän osaa antaa sinulle lisätietoja lainaosuuden poismaksusta.
Yleisesti lainaosuuden voi maksaa pois sovittuna ajankohtana. Poismaksumahdollisuuksia on pankista riippuen yleensä kaksi kertaa vuodessa. Sinulle kertyviä kustannuksia lainaosuuden poismaksusta ovat isännöitsijätoimiston hinnaston mukainen palkkio lainaosuuslaskelmasta sekä pankin veloittamat kulut.
Huoneistossani on sattunut vesivahinko! Mitä minun pitää tehdä?
Vesivahingon sattuessa kaikkein tärkeintä on toimia nopeasti. Pyri ensimmäiseksi rajaamaan alue niin, ettei vesi pääse leviämään laajemmalle alueelle. Jos vesivahinko johtuu pyykin- tai asianpesukoneesta, katkaise koneen virta ja sulje vedentulo.
Soita tämän jälkeen isännöitsijälle. Hänen velvollisuutensa on hoitaa paikalle sopivat ammattilaiset.
Jos kyse on erittäin suuresta vesimäärästä, soita palokunta paikalle.
Mitä taloyhtiön hallitus oikein tekee? Voinko päästä mukaan toimintaan?
Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on huolehtia taloyhtiön hallinnosta sekä toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallituksen vastuulla on koko yhtiön hallinnon hoitaminen – juoksevat työt hoitaa taas isännöitsijä hallituksen sekä yhtiökokousten ohjeistusten mukaisesti. Hallituksen kokouksia järjestetään taloyhtiön tilanteesta riippuen parista kerrasta useampaan kertaan vuodessa.
Kyllä, sinulla on mahdollisuus päästä mukaan toimintaan, olit sitten taloyhtiön osakas tai taloyhtiössä asuva vuokralainen! Kuka tahansa täysi-ikäinen ja luonnollinen henkilö kelpaa hallituksen jäseneksi tai vaikka puheenjohtajaksi. Myös sijoittaja tai tehtävään palkattu ammattilainen kelpaavat hallituksen jäseniksi. Taloyhtiöt ottavat usein mielellään mukaan uusia, innokkaita hallituksen jäseniä.
Taloyhtiön hallitus valitaan vuosittain yhtiökokouksessa. Ilmoita halukkuudestasi päästä mukaan toimintaan isännöitsijälle ennen seuraavaa yhtiökokousta tai osallistu seuraavaan yhtiökokoukseen ja ilmoittaudu halukkaaksi yhtiökokouksen aikana.
Muutostyöt: haluan remontoida asuntoani. Mitä minun tulee ottaa huomioon ja täytyykö remontista ilmoittaa johonkin?
Remonttia suunnitellessa on syytä aina ensin selvittää, mitä ilmoituksia tai lupia suunnittelemasi remontti vaatii. Usein pieneksikin mielletty muutostyö voi vaikuttaa taloyhtiön muiden huoneistojen olosuhteisiin.
Taloyhtiöllä on aina kirjalliset ohjeet osakasmuutostyöhön liittyen. Niistä selviää, kuinka sinun pitää juuri omassa taloyhtiössäsi toimia. Jos et ole saanut ohjeita, ota yhteyttä isännöitsijään. Hän osaa myös kertoa lisätietoja remonttiin ja lupiin liittyen. Tarkka, hyvin laadittu remonttisuunnitelma nopeuttaa aina lupien käsittelyä. Voit käyttää yhteydenottoon muutostyölomaketta.