Taloyhtiöissä satoja euroja kuussa taivaan tuuliin – oppaan avulla eurot taloyhtiön kassaan

Moni taloyhtiö voisi säästää kuukausittain satojen eurojen edestä puhdasta rahaa energiatehokkuustoimilla. Paljon on tehtävissä ilman isoja investointeja. Isännöintiliiton uusi opas neuvoo, miten energia-asioiden arki otetaan haltuun taloyhtiössä. Lisäksi oppaasta saa neuvoja energia- ja ilmastoasioiden huomioimiseen pitkän tähtäimen korjauksissa.

– Taloyhtiöiden energiaremonteista on viime vuosina puhuttu paljon ja termi yhdistetään ehkä yleisimmin mittaviin maalämpöremontteihin. Tavallisissa kerros- ja rivitaloissa voidaan kuitenkin saada säästöä aikaan paljon pienemmilläkin teoilla, Isännöintiliiton vastuullisuuspäällikkö Liina Länsiluoto sanoo.

Isännöintiliitto on koonnut uuden Taloyhtiön energia- ja ilmastoasiat – Isännöinnin oppaan, jolla isot ilmiöt saa pilkottua arkeen sopiviksi palasiksi.

– Ensin kannattaa ottaa arjen energiankulutus haltuun. Esimerkiksi lämmityslaitteiston ja ilmanvaihdon oikeilla säädöillä voidaan säästää jo selvää rahaa asumismukavuudesta tinkimättä. Päästöttömyyttä voi edistää ostamalla päästötöntä energiaa.

Energiatehokkuustoimet säästävät selviä euroja. Esimerkiksi kaukolämmöllä lämpiävän 36 asunnon kerrostalon lämmitys- ja sähkökulut voivat Helsingissä olla noin 50 000 € vuodessa. Tästä noin 45 000 kuluu kaukolämpöön ja 5000 € sähköön vuodessa. Länsiluoto konkretisoi säästöjä muutamalla karkealla esimerkillä:

– Pelkästään laitteistojen säädöllä voidaan vähentää 10% kuluista, mikä tarkoittaisi esimerkkitaloyhtiössä säästöä 5 000 € vuodessa – ainoastaan siitä, ettei lämpöä mene harakoille! Huonelämpötilan lasku yhden asteen verran tuo säästöä keskimäärin -5% eli 2500 euroa vuodessa. Älykäs, sääoloihin reagoiva ja kiinteistön olosuhteiden mukaan sopeutuva automaatio voi vähentää kuluja 10–20% eli esimerkkitalossa 5000–10 000 euroa vuodessa – tällaisen asentamisessa on investointikuluja, mutta ne voidaan usein maksaa takaisin energiansäästönä. Näissä kaikissa esimerkeissä syntyy selvää säästöä ilman isoja investointeja.

Arjen energiatehokkuuden ja automatiikan hyödyntämisen lisäksi energia- ja ilmastoasiat kannattaa huomioida kaikissa taloyhtiön korjaushankkeissa.

– Jokaisen korjaushankkeen yhteydessä kannattaa miettiä, miten samalla voidaan parantaa energiatehokkuutta, lisätä uusiutuvan energian käyttöä, tukea päästötöntä liikkumista tai sopeutua muuttuviin sääoloihin. Esimerkiksi julkisivu- ja ikkunaremontissa näitä asioita voidaan huomioida parantamalla eristystä, varmistamalla, että julkisivu kestää viistosateita ja lisäämällä auringonsuojakalvoja paahteiselle puolelle, Länsiluoto kannustaa.

Opas on vapaasti luettavissa isännöintiliitto.fi/energiaopas >>

Taloyhtiön energia- ja ilmastoasiat – Isännöinnin oppaan ovat kirjoittaneet Isännöintiliiton Liina Länsiluoto sekä Granlundin projektipäällikkö Essi Kuikka. Oppaan tekemiseen on saatu tukea ympäristöministeriöltä
Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmasta, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (RRF).

Artikkeli Taloyhtiöissä satoja euroja kuussa taivaan tuuliin – oppaan avulla eurot taloyhtiön kassaan julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.