Asuntomessuilla esillä puukerrostalo, joka näyttää mitä tulevaisuuden puurakentaminen voisi olla

Tänä vuonna messualueella on kolme asunto-osakeyhtiötä, yksi kerrostalo, yksi rivitalo ja yksi paritalo. As Oy Loviisan Lippulaivassa pääsee tutustumaan kahteen erikokoiseen huoneistoon.

Tämän vuoden Asuntomessut järjestetään merellisessä Loviisassa. Asuntomessuilla on tyypillisesti esillä paljon omakotitaloja, mutta on messuilla asunto-osakeyhtiökohteitakin. Ilahduttavaa on, että tänä vuonna kohdekerrostalo sijaitsee keskeisellä paikalla messualueella ja siihen on helppo tutustua. Jos on Asuntomessujen omakotitalokohteissa tyypillisesti uusia innovaatioita ja erikoisia yksityiskohtia, ei tämän vuoden kerrostalokohde ainakaan kalpene, päinvastoin.

Asuntomessualueen keskeiselle sijainnille on rakennettu massiivipuurunkoinen kerrostalo, joka huomioi ympäristön sekä ekologiset vaatimukset. Kohde on hyvä esimerkki siitä, millaista tulevaisuuden puurakentaminen voisi olla.

”Upea projekti olla mukana, jollaista ei varmaan toista kertaa tule”

Loviisan Asunnot Oy omistaa taloyhtiöstä 26 huoneistoa, etätyötilan sekä 27 autopaikkaa. Yhteensä taloyhtiössä on 33 huoneistoa. Loviisan Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Ville Salmi kertoo, että rakentamista on ohjannut hiilineutraaliustavoite, puun arvostaminen raaka-aineena sekä kaupungin toive puukerrostalosta. Kohteen rakentamisesta vastasi Cubesta Oy.

Kerrostalon rakennusmateriaalina on massiivipuu, joka näkyy myös huoneistoissa sisällä.

Loviisan asuntojen osalta asukasvalinnat on tehty ja uudet asukkaat pääsevät muuttamaan kohteeseen syyskuussa, kertoo toimitusjohtaja Ville Salmi esittelyhuoneiston parvekkeella.

– Katossa on puu hienosti esillä, enemmänkin olisi voinut toki jättää, mikäli rakennusmääräykset olisivat sen sallineet. Mutta aivan ihanaa, että on puu elementtinä tässä talossa, kertoo Loviisan Asunnot Oy:n toimitusjohtaja Ville Salmi.

Rakentamisen osalta Salmi kertoo, että kohde on rakennettu koko ajan säältä suojaten. Kohteen rakentaminen kesti reilun vuoden.

– Ihan aluksi rakennettiin katto sadesuojaksi ja sen jälkeen rakennettiin ensimmäinen kerros. Tämän jälkeen edettiin aina kerros kerrokselta ja kattoa nostettiin aina kerrosten valmistumisen mukaan ylöspäin. Kohteen sivut olivat myös suojattuna. Tällä tavalla rakentaen kohde oli sadesuojattuna koko rakennusajan, kertoo Salmi.

Kysyttäessä mikä kohteessa on parasta, tulee vastaus viipymättä.

– Tämä on aivan uniikkikohde asua. Puu elementtinä on suomalaisen mielenmaisemaa lähellä ja täällä asuminen on sellaista ihmisen läheistä asumista. Toki myös sijainti on upea, meri sekä kaikki palvelut ovat lähellä, summaa Salmi.

Salmi kertoo Loviisan Asuntojen olevan tyytyväisiä Asuntomessuprojektiin ja lopputulokseen.

– Upea projekti olla mukana, jollaista ei varmaan toista kertaa tule, kiteyttää Salmi.

Ainutlaatuinen lämmitysjärjestelmä

As Oy Loviisan Lippulaivassa on ainutlaatuinen lämmitysjärjestelmä, jossa lämmitys katetaan 95 % kaukolämmön paluuveden lämmöllä. Kohteen toteutus on tehty suomalaisilla tehdasvalmiilla laitteilla ensimmäistä kertaa.

Loviisassa Kuningattarenrannan asuinalueella järjestettävät Asuntomessut ovat auki 7.7-8.8.2023. Messualueella voi tutustua 25 eri kohteeseen.

Lisäkuvia messuilta:

Paritalokohteen erikoisuutena on yhteinen ovi kahden parvekkeen välillä, joka yhdistää paritalon molempien parvekkeet toisiinsa. Sen kautta voidaan olla mutkattomasti yhteyksissä puolin ja toisin, oven saa myös tarvittaessa kiinni.Messujen rivitalokohteessa on 8 huoneistoa ja kaikista huoneistosta näkyy merelle.Loviisan kaupunginjohtaja Jan Didrik Oker-Blom näkee Asuntomessut hienona mahdollisuutena kaupungille.Koko messualuetta ja sen kohteita yhdistää meri.As Oy Loviisan Lippulaivan parvekkeelta on esteetön merinäköala.

Kuvat: Isännöintiliitto

Artikkeli Asuntomessuilla esillä puukerrostalo, joka näyttää mitä tulevaisuuden puurakentaminen voisi olla julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.