Kesä taloyhtiössä – yksi grillaa ja toinen polskuttelee porealtaassa

Kesällä moni viettää paljon aikaa pihalla lämpimästä ilmasta nauttien. Varsinkin pääkaupunkiseudulla, missä rakentaminen on tiivistä ja pihat pieniä, saattaa naapurihenki olla koetuksella. Siinä missä yksi asukas pitää grillausta kesään kuuluvana, toinen saattaa taas häiriintyä merkittävästi grillin tuoksusta. Mikä on sallittua taloyhtiön pihalla ja mikä taas ei kuulu normaaliin elämään?

Vilvoittelua porealtaassa

Kesähelteellä poreallas takapihalla on mukava vilvoitteluun, mutta ennen ostopäätöstä kannattaa miettiä sopiva paikka ja tutustua oman taloyhtiön yhtiöjärjestykseen. Kuva: Adobe Stock

Ulkoporealtaat ovat nykyisin suosittuja rivi- ja paritaloissa. Markkinoilla on useita erilaisia malleja, joista osa ei vaadi erillistä asennusta. Tämän vuoksi altaat ovat yleistyneet monella takapihalla. Voiko taloyhtiössä laittaa pihalleen porealtaan vai vaatiiko se taloyhtiöltä luvan?

– Osakashallintaisella pihalla ei vaadita taloyhtiön lupaa, mutta osakkaan tulee tehdä taloyhtiölle muutostyöilmoitus, kertoo Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama.

– Muutostyöilmoituksesta tulee käydä ilmi ainakin altaan asennuspaikka ja -tapa, mistä vesi otetaan altaaseen ja mihin vesi tyhjennetään. Ilmoituksen jättämisen jälkeen taloyhtiö käsittelee sen ja voi tarvittaessa asettaa altaan asennukselle ehtoja. Jos taloyhtiössä on käytössä kiinteä vesimaksu, voi yhtiö asettaa ehdoksi esimerkiksi vedenkulutuksen korvaamisen, summaa Valkama.

Altaan sijoittelussa tulee huomioida, että siinä oleva vesi, ei saa aiheuttaa vahinkoa taloyhtiön rakenteille missään tilanteessa. Aidan viereen asennettu allas voi häiritä naapuria.
– Naapurisopu ja kohteliaisuus on kuitenkin hyvä ottaa huomioon, muistuttaa Jenni Valkama. Paikan valinnassa kannattaa myös huomioida mahdollinen altaan tai paljun rikkoutuminen. Silloin altaan koosta riippuen jopa yli tuhat litraa vettä voi vapautua nopeasti, joten aivan talon sokkelin viereen en allasta sijoittaisi, sanoo Valkama.

Porealtaan osalta on hyvä huomioida, että osasta laitteita tulee jonkin verran ääntä poretoiminnon ollessa päällä. Varsinainen häiritsevämpi melu syntyy, kun poretoiminnon aikana yritetään puhua. Kun ääni ei kuulu, joudutaankin huutamaan kanssauimareille. Varsinkin myöhään illalla tai yöllä, tällainen ääni kantautuu kaupungin hiljentyessä helposti naapuriin.

– Yleiset järjestyssäännöt tulee ottaa huomioon tässäkin ja antaa kaikille asukkaille yörauha, Valkama korostaa.

Osakkaan vai taloyhtiön – mistä tietää kenen hallintaan piha-alue kuuluu?

Altaan ja muiden pihalla tehtävien muutostöiden osalta ratkaisevaa on, onko piha-alue taloyhtiön vai osakkaan hallinnassa.

Jos yhtiöjärjestyksessä ei puhuta mitään piha-alueesta, se on lähtökohtaisesti yhtiön. Tätä moni ei tunnu tietävän.

– Jos yhtiöjärjestyksessä ei puhuta mitään piha-alueesta, se on lähtökohtaisesti yhtiön. Tätä moni ei tunnu tietävän. Jos esimerkiksi rivitalossa on takapiha asunnon yhteydessä, helposti ajatellaan, että se kuuluu automaattisesti kyseiseen asuntoon, vaikka näin ei itse asiassa ole, kertoo Valkama. Jos piha-alue ei ole osakashallinnassa, osakkaalla ei ole lähtökohtaisesti oikeutta tehdä pihalla mitään muutostöitä ilman taloyhtiön lupaa, muistuttaa Valkama.

– Altaan ostoa suunnittelevan osakkaan kannattaakin ihan ensimmäiseksi tarkastaa oman taloyhtiönsä yhtiöjärjestys ja katsoa löytyykö siitä mainintaa, että huoneistoon kuuluu piha-alue tai että osakkeet tuottavat oikeuden hallita piha-aluetta. Jos on epäselvää, kuuluuko piha-alue taloyhtiölle vai huoneistolle, sitä voi kysyä myös isännöitsijältä, kertoo Valkama.

Mikäli piha-alue kuuluu taloyhtiölle, yhtiön ei tarvitse antaa lupaa osakkaalle muutostöihin. Osakkaita on kohdeltava yhdenvertaisesti, joten jos yhdelle osakkaalle on annettu lupa laittaa allas takapihalle, tulee myös muiden saada vastaava lupa, jos huoneistossa on samanlainen piha-alue.

Kuumentaako grilli myös tunteet?

Takapihalla ja parvekkeella grillaaminen saattaa aiheuttaa taloyhtiössä ristiriitoja. Varsinkin kuumalla ilmalla, jolloin ikkunoita ja ovia pidetään tuuletuksen takia paljon auki, saattavat grillauksen tuoksut tulla sisälle muihinkin asuntoihin. Tällöin saattavat grillin lisäksi kuumentua myös tunteet. Grillaaminen ei ole kiellettyä parvekkeella tai takapihalla, mutta järkeä pitää käyttää ja turvallisuus huomioida. Paljon on kyse myös siitä, grillataanko silloin tällöin vai onko kyseessä jokapäiväinen savustus pitkän kaavan mukaan.

– Grillaamisessa kannattaa huomioida naapurit ja muistaa turvallisuus, painottaa Valkama. Hajuhaitat ovat yleisin syy sille, miksi taloyhtiöissä tulee riitoja grillaukseen liittyen ja miksi sitä joissakin taloyhtiöissä haluttaisiin rajoittaa. Kun huomioi muut asukkaat, käyttää maalaisjärkeä grillauksen keston ja ajankohdan suhteen sekä varmistaa turvallisuuden, grillaus sujuu parhaiten, tiivistää Valkama.

Artikkeli Kesä taloyhtiössä – yksi grillaa ja toinen polskuttelee porealtaassa julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.