Jotta loma ei lopu huonosti – muista suojata asuntosi

Moni suomalainen aloittaa juhannuksena kesälomansa, jolloin koti jää tyhjäksi asukkaiden lähtiessä kesälomareissuilleen. Jo hyvissä ajoin ennen loman aloittamista kannattaa kotiasiat varmistaa kuntoon, jotta lomalla voi olla rennosti ilman murheita. Myös taloyhtiön on hyvä olla hereillä ja muistuttaa asukkaita huolehtimaan koti lomakuntoon.

Varkaita kiinnostavat varsinkin merkki- ja sähköpyörät. Kuva: Adobe Stock

Taloyhtiön pyörävarastot ja kellarit kiinnostavat varkaita varsinkin kesällä

Viime vuonna poliisille ilmoitettiin yli 17 000 pyörävarkautta. Pyörävarkauksien määrä tuplaantuu kevät – ja kesäkuukausina. Ammattivarkaita kiinnostavat arvokkaat pyörät, muiden varkaiden matkaan lähtevät yleensä taloyhtiöiden pihoilta ne pyörät, joita ei ole lukittu tai joissa on helposti murrettava lukko.

Uusin ilmiö ovat sähköpyörien ja akkujen varkaudet, jotka kiinnostavat arvonsa puolesta varkaita erityisesti. Näitä pyöriä varastetaan varsinkin lukituista tiloista ja ne voivat olla syy murtautua pyöräkellariin. Usein asialla ovat ammattipyörävarkaat.

– Asukkaan kannattaa siirtää oma arvokas pyöränsä taloyhtiön pyöräkellarista omaan huoneistoonsa loman ajaksi, kertoo Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama.

Taloyhtiöllä vastuu lukitusten kunnossapidosta

Taloyhtiöllä on vastuu pitää ulko-ovien, pyöräkellareiden ja muiden yhteisten tilojen lukitukset kunnossa. Ennen lomakautta olisikin hyvä tarkastaa taloyhtiön lukitukset. Aukinaisena repsottava taloyhtiön ulko-ovi antaa varkaille helpon kuvan kohteesta. Taloyhtiön asukkaita kannattaa muistuttaa ovien huolellisesta lukitsemisesta ja kehottaa ilmoittamaan välittömästi mahdollisista vioista, jolloin korjaukset saadaan tehtyä nopeasti.

Tarvittaessa taloyhtiö voi parantaa varastotilojen lukituksia ja rakenteita sekä selvittää mahdollisuutta hankkia pyörätelineitä, joihin pyörät voidaan lukita rungosta.

– Yleisesti voidaan sanoa, että mitä paremmin taloyhtiön yhteiset tilat on lukittu ja tehty toimenpiteitä varkauksien ehkäisemiseksi, sitä parempi on suoja. Usein varkaita houkuttelevat ne kohteet, joissa voi operoida nopeasti ja ilman riskiä kiinnijäämisestä, toteaa Jenni Valkama.

– Vanha kunnon naapuriapu on tässäkin erittäin hyvä, kun taloyhtiön piha ja asunnot pysyvät asutun näköisinä läpi lomakauden, mahdolliset varkaat siirtyvät todennäköisesti muihin kohteisiin, vinkkaa Valkama.

– Vanha kunnon naapuriapu on tässäkin erittäin hyvä, kun taloyhtiön piha ja asunnot pysyvät asutun näköisinä läpi lomakauden, mahdolliset varkaat siirtyvät todennäköisesti muihin kohteisiin, vinkkaa Valkama.

Asukkaan muistilista

Asukkaan kannattaa lomalle lähtiessään huolehtia oman huoneistonsa osalta, että kaikki sähkölaitteiden johdot ovat irti ja pesukoneiden vesihanat ovat kiinni.  Postien osalta voi sopia vaikka naapurin kanssa postilaatikon tyhjennyksestä. Oma pyörä on hyvä kuvata ja ottaa runkonumero ylös mahdollista varkautta varten.

Älä lataa someen lomakuulumisia

Kun loma vihdon koittaa, moni jakaa sosiaalisessa mediassa lomakuulumisiaan ja kuviaan. Varsinkin jos tili on julkinen, saattaa se tavoittaa myös varkaat. Mieti siis ennen julkaisua kuka voi nähdä päivityksen, mitä tietoja kerrot ja kuinka tarkasti. Lomakuvia voi jakaa myös jälkikäteen.

Artikkeli Jotta loma ei lopu huonosti – muista suojata asuntosi julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.