Taloyhtiöasuminen vaatii kansalaistaitoja

Yli 2,7 miljoonaa suomalaista asuu taloyhtiöissä. Moni ensi kertaa taloyhtiöön muuttava nuori ei tunne taloyhtiön toimintatapoja sekä mistä apua saa mihinkin asumisen pulmaan. Miten puhdistetaan lattiakaivo, miten sulatetaan jääkaappi, mitä seuraa siitä, jos pitää ikkunaa pakkasella pitkään auki, tai mitä pitää tehdä, jos vuokra tai vastike meinaa jäädä maksamatta? Isännöintiliitto tarjoaa ratkaisuksi asumisen taitojen opetusta eri koulutustasoilla.

Moni ajattelee, että taloyhtiöasuminen omassa tai vuokra-asunnossa sujuu ilman perustaitoja, koska se on niin vaivatonta – ainakin paljon vaivattomampaa kuin omakotitalossa. Perustaitoja tarvitaan kuitenkin. Siksi myös osaamista suomalaisesta taloyhtiöjärjestelmästä tarvitaan eri koulutustasoilla lisää.

– Peruskoulussa olisi tärkeä oppia taloyhtiömaailman perussäännöt, jotta niitä ei tarvitsisi opetella kantapään kautta. Vuokra-asunnossakaan ei voi ajatella, että asiat hoitaa ”joku muu”. Tällä hetkellä suurin osa asumisen opeista tulee kotoa, ja ne opit ovat valitettavasti monella hyvin puutteelliset. Lisäksi tämä laittaa nuoret eriarvoiseen asemaan, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Isännöintiliitto tarjoaa yhtenä ratkaisuna asumisen opetuksen vahvistamista peruskoulussa ja toisella asteella. Isännöintiliiton kehittämä Asumisen opetus -peli tarjoaa opettajille apua asian käsittelemiseen itsenäistymisen kynnyksellä olevien opiskelijoiden kanssa. Pelissä seurataan nuoren Havun muuttoa uuteen kotiin ja eteen tulevia kysymyksiä.

– Pelin avulla yritämme helpottaa nuorten muuttoa omaan kotiin – ja toki myös ehkäistä ennalta asumisen ongelmia, kuten häiriöitä tai maksuvaikeuksia. Olisi tärkeää, että asumisen taitoja opittaisiin monipuolisesti myös koulussa, Koro-Kanerva sanoo.

Myös ammattiosaajia tarvitaan lisää

Myös taloyhtiökentän syvällisempää osaamista, eli isännöinnin sekä laajemmin kiinteistöalan ammattilaisia, tarvitaan lähivuosina lisää Suomeen.

– Taloyhtiömaailmaan tarvitaan lähivuosina satoja uusia ammattilaisia eläköitymisen vuoksi: isännöitsijöitä, kirjanpitäjiä, kiinteistösihteereitä, alan ammattilaisia monelta saralta. Lisäksi tarvitaan täydennyskoulutusta muun muassa vihreän siirtymän vauhdittamiseen, Koro-Kanerva sanoo.

Isännöintiliitto näkee, että Asumisen opetus -peli voi myös kannustaa nuoria ajattelemaan isännöintiä ja kiinteistöalan ammattilaisuutta uravaihtoehtona. Lisäksi Isännöintiliitto ehdottaa isännöintialan koulutuspolkujen vahvistamista.

– Tarvitsisimme Suomeen ammattikorkeakoulutasoista opetusta kiinteistöjen hallinnoinnista. Myös asunto-osakeyhtiömallin erityispiirteet tulisi huomioida riittävästi koulutuksessa. Taloyhtiöissä on kiinni valtava osa suomalaisesta kansallisvarallisuudesta, ja käsillä on iso korjausrakentamisen aalto. Näiden hoidon on oltava osaavissa käsissä, Koro-Kanerva sanoo.

Koro-Kanerva muistuttaa myös alan tarjoamista mahdollisuuksista.

– Isännöintialalla keskipalkka on suhteellisen hyvä ja työ on monipuolista. Isännöintialalla myös elämänkokemuksesta voi olla hyötyä: esimerkiksi monelle alanvaihtajalle tämä voi olla hyvä mahdollisuus. Koulutuspolut on kuitenkin saatava kuntoon, jotta alanvaihto onnistuu sujuvasti, Koro-Kanerva sanoo.

Opettaja: Tutustu ja ota käyttöön maksuton Asumisen opetus –peli!

Päättäjä: Tutustu Isännöintiliiton koulutuspoliittisiin ehdotuksiin

Artikkeli Taloyhtiöasuminen vaatii kansalaistaitoja julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.