Kuka korjaa, jos asunnon nurkat ovat rempallaan?

Kun kerrostalo- tai rivitalokodissa on korjaamisen tai remontin tarvetta, ei vasaraan kannata tarttua aivan tietämättömänä. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia kokosi muistilistan korjausten ja remonttien tekemisestä taloyhtiössä.

1. Vastaako osakas vai taloyhtiö korjaustöistä? Vastuunjakotaulukko ja taloyhtiön yhtiöjärjestys kertovat

Yksi kerrostaloasukkaiden yleisimmistä kysymyksistä isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle on, kuka vastaa asunnon korjauksista. Lain mukaan taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakennuksen rakenteet, eristeet ja perusjärjestelmät kuten lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmä. Osakkaan on pidettävä kunnossa huoneiston sisäosat kuten pintamateriaalit ja kiinteät kalusteet esimerkiksi keittiön kaapit.

Yksityiskohtaisempi vastaus löytyy usein taloyhtiön vastuunjakotaulukosta. Taloyhtiön vastuunjakotaulukko perustuu asunto-osakeyhtiölaissa määriteltyyn taloyhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuujakoon rakennuksen osista. Vastuunjakotaulukko on alan yksityiskohtaisempi tulkinta lainsäännöksistä, ja siinä on hyvin tarkasti otettu kantaa kunnossapitovastuuseen.

Lain määrittelemästä vastuunjaosta on voitu poiketa taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä, joten oman yhtiön määräykset on hyvä tarkistaa vastuunjakotaulukon lisäksi myös yhtiöjärjestyksestä.

2. Ilmoita viipymättä havaitsemistasi virheistä

Osakkaalla on ilmoitusvelvollisuus havaitsemistaan virheistä ja vahingoista. Jos huoneistossa ilmenee jokin taloyhtiön kunnossapitovastuulla olevassa osassa virhe tai aiheutuu vahinko, osakkaan ilmoitettava siitä viipymättä yhtiölle. Mikäli osakas laiminlyö tämän velvollisuuden, voi hän joutua vahingonkorvausvastuuseen. Maksumieheksi voi joutua esimerkiksi silloin, jos ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä johtuen vahinko laajenee tai korjaaminen vaikeutuu.

3. Muista tehdä remontti-ilmoitus ja toteuttaa remontti huolellisesti

Osakkaalla on oikeus tehdä muutostöitä asunnon sisäosille eli esimerkiksi lattioille, seinille ja keittiön kaapeille. Osakkaan pitää kuitenkin tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiölle, jos remontti voi vaikuttaa taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleviin osiin tai siitä voi aiheutua muuta haittaa yhtiölle tai naapureille.

Oikeastaan kaikesta muusta kuin kevyestä pintaremontista, kuten maalauksesta tai tapetoinnista, on ilmoitettava yhtiölle. Osakas vastaa myös siitä, että remontissa otetaan huomioon voimassa olevat säännökset ja se suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti. Laki edellyttää esimerkiksi asbestikartoituksen tekemistä käytännössä kaikissa rakennuksissa, jotka ovat valmistuneet ennen vuotta 1994.

4. Taloyhtiö kannattaa päästää valvomaan remonttia

Yhtiöllä on oikeus valvoa, että remontti suoritetaan rakennusta ja kiinteistöä vahingoittamatta, hyvän rakennustavan mukaisesti sekä noudattaen työlle mahdollisesti asetettuja ehtoja.

Onnistunut valvonta voi vaikuttaa osakkaan kunnossapitovastuuseen myös jatkossa: Jos remontti vaikuttaa taloyhtiön kunnossapitovastuulla oleviin rakennuksen osiin, osakkaan tekemä työ rinnastuu yhtiön perustasoon ja yhtiö on voinut valvoa remontin toteuttamista, säilyy kyseisen rakennuksen osan kunnossapito edelleen yhtiön vastuulla. Jos taas valvontaa ei ole päästy tekemään, vastuu siirtyy lähtökohtaisesti osakkaalle.

5. Vieläkin ymmällään? Isännöitsijä osaa auttaa

Ammattitaitoinen isännöitsijä osaa usein neuvoa osakkaita siinä, mikä korjaus kuuluu taloyhtiön vastuulle, missä huoltoyhtiö voi auttaa ja mitä osakkaiden remonteissa tulee huomioida taloyhtiön näkökulmasta.

Oman asunnon remontoinnista pitää tehdä muutostyöilmoitustaloyhtiölle. Kuva: Adobe Stock.

Artikkeli Kuka korjaa, jos asunnon nurkat ovat rempallaan? julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.