Millaiset äänet ovat sallittuja taloyhtiöissä ja mikä on kiellettyä mökää?

Lintujen laulua ja kesärauhaa parvekkeella vai festaritunnelmaa takapihalla? Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama kertoo, millaiset äänet kuuluvat normaaliin asumiseen taloyhtiössä ja mistä naapuri voi hyvin perustein ärähtää.

Kun kesällä parvekkeenovet ja ikkunat avataan, kuuluvat naapurien ja ympäristön äänet entistä selvemmin myös omaan kotiin. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama käy läpi, millaiset äänet kuuluvat kerrostaloelämään ja mikä menee kielletyn mökän puolelle.

Trumpetisti tai oopperalaulaja naapurissa?

Asumisen äänet kuuluvat kerrostaloelämään. Mutta missä menee normaalien äänten raja? Voiko naapuri valittaa vaikkapa asuntoonsa kantautuvista musiikin harjoittelemisen äänistä?

— Pääsääntönä on, että päiväsaikaan kerrostalossa täytyy sietää monenlaisia ääniä. Toisaalta myös naapurien huomioiminen ja joustaminen yhteiselon sujuvuuden vuoksi kuuluu kaupunkielämään. Esimerkiksi laulusta tai soitosta taloyhtiö ei voi määrätä kategorista kieltoa järjestysmääräyksissään, mutta musiikkia harjoittelevan on kuitenkin hyvä huomioida myös naapuriensa toiveet. Jos naapurin soitto tai laulu häiritsee vaikkapa yötöissä käyvän ihmisen nukkumista tai vauvan päiväunia, toivoisin, että sovinto löytyy keskustelemalla naapurien kesken, Jenni Valkama sanoo.

Koiran haukkuminen voi johtaa sakkoihin kotirauhan rikkomisesta

Koiran satunnaisen haukkumisen äänet katsotaan yleensä kuuluvan normaaleihin elämisen ääniin. Toukokuussa Helsingin hovioikeus antoi kuitenkin poikkeuksellisen tuomion, jossa jatkuva koirien haukkuminen tulkittiin naapurien kotirauhan rikkomiseksi (https://yle.fi/uutiset/3-12450632).

— Myös tässä on tärkeä pohtia haitan vakavuutta. Kerrostalossa koirien kuuluva ja jatkuva haukkuminen aiheuttaa ymmärrettävästi harmia naapureissa. Koiran omistajan kannattaakin pyrkiä kaikin keinoin ratkaisemaan tilannetta niin, että varsinkin yörauhan aikaan haukkuminen saataisiin loppumaan. Satunnainen haukkuminen taas kuulunee koirien elämään.

Juhlat pihalla tai kotona?

Juhlien äänet tai festaritunnelman luominen takapihalla voivat myös aiheuttaa närää naapurustossa. Valkaman mukaan pääsääntönä voi pitää, että päiväsaikaan meteliä ja juhlien ääniä saa pitää enemmän. Järjestyssääntöihin useimmissa taloyhtiöissä kirjattua yörauhaa puolestaan kannattaa kunnioittaa hartaasti.

— Hyvät juhlat ovat toki tärkeä osa elämää. Usein tunnelmaa taloyhtiössä helpottaa myös se, että illanistujaisista ja isommista juhlista ilmoitetaan etukäteen vaikkapa ilmoitustaululla tai taloyhtiön Facebook- tai WhatsApp-ryhmässä. Näin naapureilla on matalampi kynnys tulla pyytämään musiikin hiljentämistä suoraan juhlijoilta ja häiriöt saadaan ratkaistua ilman poliisia.

– Hyvät juhlat ovat toki tärkeä osa elämää. Usein tunnelmaa taloyhtiössä helpottaa myös se, että isommista juhlista ilmoitetaan etukäteen. Näin naapureilla on matalampi kynnys tulla pyytämään musiikin hiljentämistä suoraan juhlijoilta, Jenni Valkama sanoo. Kuva: Adobe Stock

Yörauhan nojallakaan ei voi kieltää kaikkea

Joskus riitatilanteet johtavat taloyhtiöissä toiveisiin rajoittaa ääniä järjestyssääntöjen avulla. Järjestyssäännöillä ei voida kuitenkaan kieltää ns. normaaliin elämään kuuluvia asioita.

— Vaikkapa suihkussa käynti tai autolla ajo taloyhtiön pihalle on sallittava kaikkina vuorokaudenaikoina. Ammattimainen isännöitsijä osaa usein auttaa taloyhtiön osakkaita ja hallitusta erottamaan, minkälaisia ratkaisumahdollisuuksia missäkin tilanteessa on. Pienemmät äänihaitat ratkeavat usein keskustellen. Pysyvämmistä ja vakavammista haitoista voidaan antaa esimerkiksi varoitus tai kutsua poliisi paikalle. Järjestyssäännöillä puolestaan määritellään taloyhtiön pelisäännöt, jotka auttavat sujuvaan yhteiseloon, sanoo Valkama.

Artikkeli Millaiset äänet ovat sallittuja taloyhtiöissä ja mikä on kiellettyä mökää? julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.