Energiaremontit asialistalla taloyhtiöiden yhtiökokouksissa

Energiaremontit ovat asialistalla monen taloyhtiön yhtiökokouksessa tänä keväänä. Niiden suosio lisääntyy taloyhtiöissä muun muassa energiakustannusten kasvun vuoksi, mutta yhä useammin taustalla vaikuttavat myös asumisen ympäristövaikutukset. Valtio lisäsi viime viikolla ARA:n jakamien energia-avustusten määrää merkittävästi, joten kannustimet remontteihin ovat kunnossa.  

Monen taloyhtiön yhtiökokouksessa keskustellaan tänä vuonna energiaremonteista.

Hallituksen ja isännöitsijän kannattaa varautua vastaamaan tulevissa yhtiökokouksissa energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin. Vaikka remonteista ei vielä tehtäisi päätöksiä, on energiatehokkuuteen liittyvä näkökulma hyvä ottaa huomioon esimerkiksi hallituksen kunnossapitotarveselvitystä laadittaessa ja tulevien korjaushankkeiden suunnittelussa.

– Osakkeenomistajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä energiatehokkuuteen tähtääviä toimenpiteitä omassa taloyhtiössä aiotaan tehdä. Energiakustannusten nousu ja halu hillitä ilmastonmuutosta näkyvät keskustelussa, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama.

Osakas voi vaikuttaa vain osallistumalla yhtiökokoukseen 

Yhtiökokouksessa tehdään kaikki olennaiset taloyhtiön talouteen ja toimintaan vaikuttavat päätökset, esimerkiksi vahvistetaan talousarvio ja osakkailta perittävien yhtiövastikkeiden suuruus. Lisäksi yhtiökokous tekee päätöksen kaikista taloyhtiön merkittävistä korjaushankkeista, myös mahdollisista energiaremonteista.

– Yhtiökokous on se paikka, jossa osakkailla on mahdollisuus vaikuttaa taloyhtiötä koskevaan päätöksentekoon tai esittää toimintaa koskevia kysymyksiä. Asunto on monen suomalaisen suurin rahallinen investointi. Yhtiökokoukseen osallistuminen on tärkeä paikka vaikuttaa siihen, mihin omat rahat kuluvat ja miten asunnon arvo kehittyy, Jenni Valkama muistuttaa.

Yksi yhtiökokouksen tärkeimmistä tehtävistä on hallituksen valinta. Moni jättää osallistumatta yhtiökokoukseen, koska ei halua tulla valituksi hallitukseen. Hallitusjäsenyyttä kannattaa kuitenkin harkita, jos oman taloyhtiön asiat yhtään kiinnostavat, koska monella taloyhtiöllä on todellisia vaikeuksia löytää riittävä määrä jäseniä hallitukseen.

–  Hallituksessa pääsee konkreettisesti vaikuttamaan esimerkiksi siihen, selvitetäänkö taloyhtiössä energiaremonttien mahdollisuutta. Jos omien rahojen käyttö tai esimerkiksi ilmastoasiat kiinnostavat, taloyhtiön hallituksessa näihin pääsee vaikuttamaan merkittävästi. Energiaremonteilla päästöjä voidaan pienentää taloyhtiöissä kustannustehokkaasti jopa 80 prosenttia. Tällä on iso vaikutus jokaisen ihmisen omaankin hiilijalanjälkeen, Valkama kannustaa.

Vastikkeiden nostoon on syytä varautua 

Taloyhtiöiden lämmitys-, huolto- ja muut vastaavat ylläpitokustannukset ovat juuri nyt kasvusuunnassa, joten hoitovastikkeiden korotuksiin on jokaisen syytä tänä vuonna varautua. Yhtiökokouksessa päätöksiä tehtäessä on hyvä huomioida, että hallitus ei esitä vastikkeen nostamista huvikseen, vaan taustalla on tarve kerätä riittävästi varoja yhtiön kaikkien kulujen kattamiseen.

Energiaremontit voivat saada aikaan kustannussäästöjä ja lisäksi niillä on positiivisia vaikutuksia ympäristön kannalta. Energiaremonttien toteuttamiseen on mahdollista saada myös avustusta. Valtion ARA-energia-avustusten määrää päätettiin kasvattaa viime viikon kehysriihessä, joten porkkanoita niiden toteuttamiseen taloyhtiöille on nyt entistä paremmin tarjolla.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi vaikuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeisiin. Se nostaa raaka-aineiden hintoja ja tuo muutenkin epävarmuutta remonttien toteuttamiseen.

– Kannustamme kuitenkin taloyhtiöitä etenemään hankkeissa, sillä energiakustannusten nousussa ei ole näkyvissä taittumista, Valkama sanoo.

Lue lisää

Isännöitsijän apuna yhtiökokouksen valmistelussa toimii Mappi-jäsenpalvelun yhtiökokousmateriaali. Materiaalissa on muun muassa valmiita esittelypohjia ajankohtaisia aiheiden käsittelyyn. Pohjista löytyy apua sääntömääräisten asioiden lisäksi esimerkiksi energiaremonttien, huoneistotietojärjestelmän, jätelain viimekesäisen muutoksen tai väestönsuoja-asioiden käsittelyyn. Tutustu ja lataa materiaalit Mappi-jäsenpalvelusta!

Kotitalo-lehden juttu kertoo perustietoa energiaremonteista: Energiaremontilla pienenee sekä asumisen hiilijalanjälki että lämmityslasku, mutta mikä energiaremontti oikein on? 

Lue lisää ARA:n avustuksista energiaremontteihin sekä sähköautojen latauspaikkojen rakentamiseen 

Neuvontaa energiaremonttien tekoon saa muun muassa Helsingin seudulla Helsingin kaupungin energianeuvonnasta

Artikkeli Energiaremontit asialistalla taloyhtiöiden yhtiökokouksissa julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.