Taloyhtiöt hukkaavat selvästi eniten energiaa yllättävällä tavalla – näillä keinoilla asia voidaan korjata

Ilmanvaihto on isoin syyllinen taloyhtiöiden energiahukkaan. Kun taloyhtiöt miettivät nyt kuumeisesti keinoja säästää energiaa, kannattaa ensimmäiseksi varmistaa ilmanvaihdon toimivuus. Asukkaillakin on tässä oma roolinsa.  

Energia on yksi taloyhtiöiden suurimmista kulueristä ja sen hinnan nousu tuntuu suoraan suomalaisten kukkarossa. Hämmästyttävän paljon energiaa menee hukkaan ilmanvaihdon takia. 

 Isännöintiliiton Energiabarometrissa lähes 80 prosenttia isännöitsijöistä näkee, että taloyhtiöt hukkaavat eniten energiaa ilmanvaihdon takia. Tällaiset matalan kynnyksen asiat kannattaa ehdottomasti hoitaa heti kuntoon, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Lauhia. 

Koronan takia taloyhtiöissä on lykätty huolto- ja korjaustoimenpiteitä, jotta ylimääräisiltä huoneistokäynneiltä on vältytty. Ilmanvaihtoon liittyvät asiat saattavatkin olla retuperällä monessa taloyhtiöissä. Tilanteen korjaamiseksi taloyhtiössä kannattaa tarkistaa, että nämä asiat on hoidettu. 

Taloyhtiön vastuulla on ilmanvaihtojärjestelmän kunnossapito 

Ilmanvaihdon suodattimien vaihtaminen 

Alan järjestöt ovat vuodesta 2019 suositelleet, että ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden kannalta välttämätön suodattimien vaihto on taloyhtiön vastuulla. Vaihtoväli riippuu siitä, missä rakennus sijaitsee. Esimerkiksi vilkas liikenne ja runsaasti siitepölyä tuottavat puut vauhdittavat suodattimien likaantumista.  

Ilmanvaihtoventtiilien pitäminen kunnossa 

Taloyhtiön vastuulla on huoneiston ulkopuolisten osien puhdistaminen. Taloyhtiö pitää huolta myös asunnon sisäpuolella olevista osista, jos ilmanvaihtojärjestelmä on sellainen, ettei osakas pysty niitä puhdistamaan. 

Osakkaallakin on vastuunsa 

Asunnossa olevien osien puhdistaminen, kun se ilman työkaluja on mahdollista 

Huoneiston sisäpuolella olevat ilmanvaihtoventtiilit on puhdistettava säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa. Likainen venttiili toimii huonosti, mikä heikentää ilmanvaihtoa ja sisäilman laatua. 

 Toimivuuden varmistaminen 

Ilmanvaihtoventtiilejä ei saa peittää tai niiden säätöjä muuttaa, jotta huoneiston ilmanvaihdon toiminta ei häiriinny.  

Lisätietoja 

Jenni Lauhia
Lakiasiantuntija, varatuomari, Isännöintiliitto
jenni.lauhia@isannointiliitto.fi 

Uutishuoneeseen

Artikkeli Taloyhtiöt hukkaavat selvästi eniten energiaa yllättävällä tavalla – näillä keinoilla asia voidaan korjata julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.