Suomalaiset velkaantuvat vauhdilla – myös taloyhtiölainat pitäisi huomioida osana kotitalouksien velkaa

Suomeen valmistellaan positiivista luottotietorekisteriä, jonka kautta luotonantajat voisivat nähdä reaaliaikaisesti luotonhakijan lainamäärät ja muut tulotiedot. Taloyhtiölainat ovat jäämässä ensimmäisessä vaiheessa ulos positiivisesta luottotietorekisteristä ja se on ongelma.

Isännöintiliitto vaatii oikeusministeriölle antamassaan lausunnossa, että positiiviseen luottotietorekisteriin merkitään mahdollisimman pian myös osuudet taloyhtiölainoista. Vaikka taloyhtiölainat ovat taloyhtiön nimissä, lainat jakautuvat kuitenkin osakkaiden vastuulle ja ne voivat muodostaa suuriakin lainasummia yksittäisille ihmisille.

Jos taloyhtiölainat eivät näy ollenkaan rekisterissä, luotonantajat eivät saa kokonaiskäsitystä velkatasosta. Silloin on mahdollista, että ihmiset velkaantuvat hallitsemattomasti. Inhimillisten seurauksien lisäksi se nostaa taloyhtiölainojen riskitasoja, mistä seuraa lainahintojen ja marginaalien nousu.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että taloyhtiöiden tarpeellisten korjausten tekeminen tulee kalliimmaksi. Se johtaisi väistämättä myös asumismenojen nousuun. Taloyhtiölainoilla on erittäin tärkeä merkitys myös uudisrakentamisen rahoittamisessa, toteaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Jotta yhtiölainat saadaan positiiviseen luottotietorekisteriin, pitää tiedot ensin saada taloyhtiöiden tietoja yhteen paikkaan kokoavaan huoneistotietojärjestelmään. Näiden kahden järjestelmän toimivuus ja yhteensovittaminen vaatii isoja panostuksia valtionhallinnolta.

– Taloyhtiölainojen osalta on pakko saada huoneistotietojärjestelmä ensin kuntoon. Ei ole mitään järkeä tehdä systeemiä, jossa kahteen eri paikkaan vietäisiin samoja taloudellisia tietoja, Koro-Kanerva tähdentää.

Hänen mukaansa huoneistotietojärjestelmän tietojen pitää päivittyä reaaliaikaisesti positiiviseen luottotietorekisteriin. Rekisterin tiedot vaikuttavat yksittäisten ihmisten luotonsaantiin, joten tietojen ajantasaisuus on tärkeää.

Huoneistotietojärjestelmä työllistää taloyhtiöitä ja isännöintiä

Isännöintiliitto on huolissaan järjestelmien kehittämisen tuomasta työmäärästä isännöintialalle ja taloyhtiöille. Rekisterien luotettavuus on tärkeää, mutta tietojen kokoaminen, siirtäminen ja ajan tasalla pitäminen vaatii myös ison työn. Tiedot eivät siirry järjestelmiin itsekseen.

– Ei voida vain automaattisesti olettaa, että isännöinti ja taloyhtiöt hoitavat asian tuosta vain. Pelkästään osakeluetteloiden siirto vie todella reippaasti työaikaa niin isännöintiyrityksiltä kuin taloyhtiöiltäkin. Tämä on tullut alalle jopa vähän yllätyksenä. Eivätkä vaatimukset ole vähentymässä, päin vastoin. Lähivuosina myös korjausrakentamisen tarpeet ja energiatehokkuuden parantaminen ovat isoja työllistäviä kokonaisuuksia isännöintialalle, Koro-Kanerva muistuttaa.

Huoneistotietojärjestelmän kehitys on vielä kesken. Tulevaisuudessa järjestelmä sisältää omistustietojen lisäksi taloyhtiön teknisiä ja taloudellisia tietoja.

Isännöintiliitto on mukana huoneistotietojärjestelmän jatkokehityksessä.

Lue Isännöintiliiton oikeusministeriölle jättämä lausunto.

Lisätietoja
Mia Koro-Kanerva
toimitusjohtaja
050 303 1615
mia.koro-kanerva@isannointiliitto.fi

Artikkeli Suomalaiset velkaantuvat vauhdilla – myös taloyhtiölainat pitäisi huomioida osana kotitalouksien velkaa julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.