Parvekegrillaus ja vappubileet – vinkit sopuisaan vappuun taloyhtiössä

Vappu innostaa juhlistamaan kevättä ja grillaamaan parvekkeilla. Se on täysin sallittua, kun muistaa muutamat pelisäännöt, Isännöintiliitosta muistutetaan.

Kun suuremmat vappuriennot on koronan takia peruttu, haluaa moni juhlistaa vappua kotona. Innokkaimmat avaavat grillikauden ja kutsuvat kokoontumisrajoitusten puitteissa ystäviä kylään.

– Parvekegrillaus herättää joskus tunteita taloyhtiöissä. Grillaaminen on kuitenkin sallittua myös parvekkeella, kunhan sen tekee turvallisesti, johtaja Marianne Falck-Hvilstafeldt Isännöintiliitosta muistuttaa.

Joissakin taloyhtiöissä parvekegrillaus on kielletty järjestyssääntöjen nojalla. Järjestyssäännöt eivät voi kuitenkaan rajoittaa normaalia elämää, joten pykälä jää helposti kuolleeksi kirjaimeksi.

– Sen sijaan, että taloyhtiöissä yritetään kieltää parvekegrillaaminen, kannattaa panostaa ohjeisiin ja turvallisuuteen. Taloyhtiö voi harkita myös yhteistä grillipaikkaa pihalle, Falck-Hvilstafeldt ehdottaa.

Taloyhtiö voi pääsääntöisesti puuttua parvekegrillaamiseen vain, jos se aiheuttaa aidon turvallisuusriskin. Grillaajien kannattaakin muistaa parvekegrillauksen pelisäännöt:

  • Käytä toimivaa ja turvallista kaasu- tai sähkögrilliä.
  • Parvekkeella ei saa sytyttää avotulta. Kertakäyttögrilli rinnastuu avotuleen, eikä hiiligrilliäkään kannata käyttää parvekkeella, sillä hiilien sytytykseen liittyy aina palovaara.
  • Tarkista, että grilli on tasaisella, palamattomalla alustalla ja riittävän kaukana palavasta materiaalista.
  • Huomioi naapurit grillibileissä. Ruuan käry ja melu voivat häiritä muita.
  • Jos käytät kaasugrilliä, käsittele kaasupulloja turvallisesti. Nestekaasua saa säilyttää asunnossa korkeintaan 25 kg. Taloyhtiön varastotiloissa kaasua ei saa säilyttää.
  • Huolehdi, että asunnossasi on riittävästi toimivia palovaroittimia.

Vappujuhlissa täytyy muistaa myös naapurit

Ravintoloiden aikainen sulkeutuminen on joissakin taloyhtiöissä johtanut siihen, että juhlat jatkuvat kotona.
– Illanvietoissa täytyy muistaa myös naapurit. Yörauhaa pitää kunnioittaa, Falck-Hvilstafeldt sanoo.

Hän vinkkaa, että vappusuunnitelmistaan voi kertoa naapureille esimerkiksi yhteisellä ilmoitustaululla ja pahoitella mahdollista meteliä.

– Jos naapurin meteli kuitenkin häiritsee, kannattaa käydä koputtamassa ovelle ja sanoa asiasta. Kaikki eivät tiedä, miten hyvin ääni kantaa esimerkiksi kerrostalossa.

Jos pyyntö ei tuota tulosta, voi häiriöstä ilmoittaa poliisille.

Lisätietoja
Marianne Falck-Hvilstafeldt
Johtaja
0400 608 920
marianne@isannointiliitto.fi

Artikkeli Parvekegrillaus ja vappubileet – vinkit sopuisaan vappuun taloyhtiössä julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.