Yhtiökokous voi olla koronalinko – AVI:n tulkinta herättää hämmennystä taloyhtiöissä

Aluehallintoviraston muuttuneen tulkinnan mukaan taloyhtiöiden yhtiökokouksia eivät koske kokoontumisrajoitukset. Isännöintiliitto pitää uutta tulkintaa isona riskinä niin isännöitsijöiden kuin osallistujienkin turvallisuuden kannalta. 

Isännöintiliitto suosittelee edelleen vahvasti, että yhtiökokouksissa huomioidaan alueelliset kokoontumisrajoitukset ja kokoustetaan etäyhteyksien avulla. Aluehallintoviraston muuttuneen tulkinnan mukaan AVI:n määräämät kokoontumisrajoitukset eivät koskekaan taloyhtiöiden yhtiökokouksia. 

– Tulkinta on tautiturvallisuuden kannalta erittäin huono. Isojen yhtiöiden kohdalla puhutaan sadoista osakkaista ja yksi isännöitsijä osallistuu useiden taloyhtiöiden kokouksiin. Riski viruksen leviämiseen on suuri, sillä sehän tarttuu isossa joukossa yhtä lailla, olipa tilaisuus lain mukaan yleisötilaisuus tai ei, toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva Isännöintiliitosta sanoo.

Kokoontumisrajoitukset ovat olleet taloyhtiölle tarpeellisia, sillä niiden avulla on voitu rajata kokouspaikalle tulijoiden määrää. Nyt ei ole selkeää, mihin raja vedetään. Isännöintiliitto pitää muuttunutta tulkintaa myös ristiriitaisena suhteessa muihin koronarajoituksiin ja tautitilanteeseen. 

Yhtiökokouksille tarvitaan jatkoaikaa 

Oikeusministeriössä suunnitellaan parhaillaan määräaikaista lakimuutosta, jonka myötä yhtiökokousten pitämiseen saisi jatkoaikaa. Lain mukaan yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Koska monella taloyhtiöllä tilikausi on kalenterivuosi, on kevät perinteisesti kiireistä kokousaikaa. 

Määräaikainen laki mahdollistaisi sen, että kokoukset voitaisiin järjestää turvallisesti. Isännöintiliitto pitää jatkoaikaa erittäin tarpeellisena ja hyvänä asiana. Vastaavanlainen jatkoaika annettiin myös viime kevään yhtiökokouksille, joita sai pitää syksyyn saakka. 

– On ensisijaisen tärkeää, että yhtiökokoukset pystytään pitämään turvallisesti. Koti on monelle elämän suurin sijoitus ja jokaisella osakkaalla on oikeus osallistua taloyhtiön päätöksentekoon. Osakkaiden tai isännöitsijän terveyttä ei kuitenkaan saa riskeerata, Koro-Kanerva painottaa. 

Tartuntatautilaki määrää, että paikan päällä järjestettävät kokoukset pitää järjestää terveysturvallisesti. Kokouspaikalla pitää siis olla mahdollisuus pestä tai desinfioida kädet, pitää riittävät turvavälit ja lisäksi kokoustiloja pitää puhdistaa tehostetusti. Terveysturvallisuudesta vastaa kokouksen järjestäjä eli taloyhtiö.

Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto ovat viime keväästä saakka suositelleet, että taloyhtiöissä kokoustetaan etäyhteyksien avulla. Liitot ovat laatineet taloyhtiötoimijoille myös paljon erilaisia ohjeita, joita voi ladata liittojen sivuilta. 

Lisätietoja 

Mia Koro-Kanerva
toimitusjohtaja, Isännöintiliitto
050 303 1615
mia.koro-kanerva@isannointiliitto.fi 

 

 

 

 

Artikkeli Yhtiökokous voi olla koronalinko – AVI:n tulkinta herättää hämmennystä taloyhtiöissä julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.