Ennen kuin asumisen energiatehokkuus kasvaa, pitää ymmärtää yksi oleellinen asia

Mitä tarkoittaa energiatehokkuus? Tähän tarvitaan ymmärrettävä ja kansantajuinen vastaus, jotta asumisen energiatehokkuutta edistävät asiat oikeasti nytkähtävät eteenpäin, kertoo Isännöintiliiton Energiabarometri.

Asumisen energiatehokkuuden parantamiseen tulee painetta monesta suunnasta. Isännöintiliiton Energiabarometrin mukaan painetta tulee jonkin verran taloyhtiöiden hallituksilta ja osakkailta, mutta myös valtion ja EU:n säännösten vuoksi.

– On hyvä, että päättäjät kiinnittävät huomiota energiatehokkuuteen. Seminaareista ja komissioista on kuitenkin pitkä matka saarijärveläisen rivitalon pihalle, jossa energiatehokkuusasioita mietitään konkreettisesti arjen tasolla, vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa huomauttaa.

Jarruna avustuspolitiikan lyhytjänteisyys

Yli puolet vastaajista näkee, että energia- ja avustuspolitiikan lyhytjänteisyys on merkittävä jarru päätöksenteolle taloyhtiöissä.

– Energia-avustus koetaan tarpeelliseksi, jotta taloyhtiöiden hankkeita saadaan eteenpäin. Avustuksen lyhytjänteisyys kuitenkin vaikeuttaa päätöksentekoa ja aiheuttaa epätietoisuutta, kun taloyhtiöissä ei olla varmoja ehditäänkö avustusta hakea tai saadaanko sitä, Viljamaa sanoo.

Isännöintiliitto on jo aiemmin ehdottanut, että energia-avustus taloyhtiöille olisi mahdollinen koko asuntopoliittisen kehittämisohjelman ajaksi vuosille 2021–2028. Tämä olisi Viljamaan mukaan riittävän pitkäjänteinen lupaus valtiolta, jotta taloyhtiöissä voitaisiin hätäilemättä panostaa energiatehokkuuteen.

Isännöintiliitto on ehdottanut myös kotitalousvähennyksen laajentamista taloyhtiöiden remontteihin ja erityisesti energiatehokkuutta parantaviin hankkeisiin.

Tietoa tarvitaan lisää

Tietoakin tarvitaan, sillä taloyhtiöissä ei aina uskota tarpeeksi kaikkiin energiatehokkuuden hyötyihin ja taloudelliseen kannattavuuteen. Isompia hankkeita jarruttavat etenkin epätietoisuus ja kustannukset.

– Tarvitaan keskustelua, koulutusta ja puolueetonta tietoa aivan ruohonjuuritasolla, jotta taloyhtiöissä voidaan tehdä päätöksiä. Isännöitsijällä on tärkeä rooli hallituksen kannustajana ja eri vaihtoehtojen kartoittajana. Siksi on hienoa, että isännöintialalla on kiinnostusta kouluttautua ja oppia lisää aihepiiristä, Viljamaa sanoo.

Isännöitsijät näkevät energiatehokkuuden parantamisen väistämättömänä. Sääntelyn lisäksi se tulee vastaan myös ikääntyvän asuntokannan korjaushankkeissa.

Isännöintiliiton Energiabarometriin vastasi 117 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Otos kattaa noin 3000 taloyhtiötä. Barometri toteutettiin yhteistyössä Carunan, Cervin, DNA:n Wattisen, Fiksuveden, Handelsbankenin ja Vahasen kanssa.

Tutustu raporttiin.

Lisätietoja

Tuomas Viljamaa
vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja, Isännöintiliitto
040 723 5821
tuomas.viljamaa@isannointiliitto.fi

Artikkeli Ennen kuin asumisen energiatehokkuus kasvaa, pitää ymmärtää yksi oleellinen asia julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.