Nuoret ovat taitavia kierrättämään, mutta asumisen vastuut ovat monelle epäselviä

Nuoret eivät tunne asumiseen liittyviä vastuita ja vakuutuksia, selviää Isännöintiliiton kyselystä. Asumisen taitoja ja tietoa pitää tarjota nuorten lisäksi aikuisille, sillä oppi saadaan pääasiassa kotoa. Toiveissa olisi, että asumisen tietoja ja taitoja opetettaisiin laajemmin myös koulussa, jotta nuorten lähtökohdat olisivat tasa-arvoiset.

Suomessa nuoret muuttavat omilleen varsin nuorena. Usein ensimmäinen oma koti on vuokra-asunto kaupungissa, johon nuori muuttaa opiskelemaan. Itsenäinen asuminen sujuu monelta osin hienosti, mutta nuoret kaipaavat lisää tietoa asumisen vastuista ja sopimuksista, selviää Isännöintiliiton kyselystä.

Isännöintiliitto selvitti nuorten käsitystä siitä, miten hyvin he tunsivat asumisen asiat muuttaessaan omilleen. Nykynuoret ovat hyvin vastuullisia ja kantavat huolta maapallon tulevaisuudesta. Se näkyi myös kyselyssä.

– Kierrättäminen ja arjen energiansäästö, kuten veden- ja sähkönkulutuksen hillitseminen, on nuorille tuttua. He huomioivat myös naapurit ja tietävät, että esimerkiksi meteli kantautuu helposti seinän toiselle puolelle, koulutuspäällikkö Satu Lindén Isännöintiliitosta sanoo.

Kuka korvaa vahingot ja huolehtii palovaroittimista?

Nuoret tiesivät, että taloyhtiön järjestyssääntöjä pitää noudattaa. Valtaosa arvioi osaavansa pitää hyvin huolta omasta kodistaan siivouksen ja kodinhoidon osalta.

Epäselviä asioita taas ovat esimerkiksi se, mikä on asunnon normaalia kulumista ja mikä pitää korvata vuokranantajalle, mitä kotivakuutus kattaa ja kuka korvaa vahingot vaikkapa tiskikoneen vuotaessa. Nuoret eivät myöskään tienneet, kenen puoleen pitää kääntyä vahingon sattuessa.

– Vastuut liittyvät myös asumisen turvallisuuteen. Kyselyssä kävi ilmi, ettei moni tiedä kuka vastaa esimerkiksi palovaroittimien hankkimisesta ja niiden toimivuudesta, Lindén sanoo.

Asumisen oppi saadaan kotoa – voi eriyttää nuoria

Lindén muistuttaa, ettei nuoria kannata syyllistää tiedon puutteesta. Sen sijaan tietoa pitää tarjota niin nuorille kuin aikuisillekin.

Perusopetuksen opetussuunnitelmassa asumiseen liittyvät tiedot ja taidot ovat esillä esimerkiksi kotitalouden sisällöissä, mutta nuoret kokevat silti saavansa suurimman osan opeista kotoa.

– Asuminen koskettaa kaikkia. Jos oppi saadaan pääasiassa kotoa, eivät lähtökohdat asumisen taidoille ole tasa-arvoiset. Tämä on nuoria eriyttävä tekijä ja yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Esimerkiksi ikänsä omakotitalossa asuneet vanhemmat eivät välttämättä tiedä taloyhtiöasumisesta tarpeeksi opettaakseen nuorille yhtiömuotoiseen asumiseen liittyvistä eri toimijoista ja heidän velvoitteistaan & vastuistaan, Lindén havainnollistaa.

– Nyt kun olemme kartoittaneet kehityskohtia nuorten asumistaidoissa, tavoitteenamme on tarjota asumisen osaamisen kehittymistä tukevaa opetusmateriaalia opetuksen tueksi kaikille koulutusasteille. Aloitamme materiaalin suunnittelun vuonna 2021.

Kyselyyn vastasi 155 nuorta eri puolilta Suomea. Kyselyn teki Asumisen opetus -työryhmä, jossa Isännöintiliiton jäsenet, henkilökunnan edustajat ja ulkopuoliset asiantuntijat pohtivat, miten Isännöintiliitto voisi osaltaan edistää asumisen opetusta.

Tutustu kyselyraporttiin ja nuorten avovastauksiin.

Lisätietoja

Satu Lindén
koulutuspäällikkö
satu.linden@isannointiliitto.fi
041 530 3000

Artikkeli Nuoret ovat taitavia kierrättämään, mutta asumisen vastuut ovat monelle epäselviä julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.