Koronarajoitukset vaikuttavat syksyn yhtiökokouksiin

Eteläisimmän Suomen uudet koronarajoitukset vaikuttavat jälleen myös taloyhtiöiden toimintaan. Edessä on kevään tavoin yhtiökokousten perumisia ja siirtoja. 

Ainakin seuraavalle kolmelle viikolle kalenteroitujen yhtiökokousten kanssa pitää olla tarkkana, kun uudet koronarajoitukset astuivat voimaan maanantaina. Yhtiökokoukset kuuluvat niiden yli 20 hengen tilaisuuksien joukkoon, jotka Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirien alueella 13.12. asti.

Jos kokouskutsussa ei ole mainintaa etäosallistumisen mahdollisuudesta teknisen välineen tai postin avulla ja kokoukseen voi osakkaiden lukumäärän perusteella tulla yli 20 ihmistä, on kokous peruttava ja siirrettävä.

− Jos kutsut on lähetetty ilman mainintaa etäosallistumisesta, kokous pitää perua ja siirtää siten, että uudessa kutsussa mainitaan osallistumismahdollisuus etäyhteyksillä, neuvoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius.

Syysyhtiökokousten aika juuri nyt

Arvion mukaan syysyhtiökokouksia on noin 10−15 prosenttia kaikista taloyhtiöiden yhtiökokouksista.

Kevään yhtiökokouksia sai siirtää väliaikaisen lakimuutoksen avulla, mutta syysyhtiökokousten kohdalla sellaista lakimuutosta ei ole voimassa. Syysyhtiökokoukset täytyy pitää yhtiöjärjestyksen määräämään ajankohtaan mennessä.

− Tyypillisesti syysyhtiökokouksia pidetään marras-joulukuun aikana, jos yhtiössä pidetään tilikauden aikana useampia varsinaisia yhtiökokouksia. Lisäksi joissain yhtiöissä saatetaan myös pitää ylimääräisiä yhtiökokouksia, jos tarvitaan päätös esimerkiksi isosta remontista.

Etenkin pääkaupunkiseudun koronatilanne on pahentunut viime viikkoina, joten uusia rajoituksia voi hyvinkin tulla myöhemmin voimaan. Isännöintiliitto on keväästä asti suositellut, että taloyhtiön kokouksissa mahdollistetaan etäyhteyksien käyttö. Näin osallistuminen on kaikille turvallista.

Isännöintiliitto on tehnyt kattavat ohjeet etäyhteyksien käytöstä. Avoimia ohjeita voi hyödyntää kuka tahansa. Ohjeita löytyy tämän artikkelin alapuolelta.

Miten kokouksen perumisesta tiedotetaan?

Laissa ei ole säännöksiä siitä, miten yhtiökokousten siirrosta pitää ilmoittaa tai jo kutsuttu kokous perutaan. Asiaa on tulkittu niin, että kokouskutsu voidaan perua aina yhtiökokouksen avaamishetkeen asti. Taloyhtiön hallitus päättää kokouksen perumisesta.

Jos kokouskutsut on jo lähetetty, kannattaa jokaiselle osakkaalle ilmoittaa kirjallisesti kokouksen perumisesta ja siitä, että uusi kokouskutsu lähetetään, kun hallitus on päättänyt uuden yhtiökokouksen ajankohdan. Uuden kutsun osalta noudatetaan lain ja yhtiöjärjestyksen määräyksiä.

Myös kokouspaikalle on hyvä jättää kirjallinen ilmoitus siitä, että kokous on peruttu ja siirretty myöhempään ajankohtaan koronavirukseen liittyvien rajoitusten takia.

Lisätietoja 

Laura Lithenius
Lakiasiantuntija, Isännöintiliitto
laura.lithenius@isannointiliitto.fi 

Uutishuoneeseen

Artikkeli Koronarajoitukset vaikuttavat syksyn yhtiökokouksiin julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.