Pihapuut ovat viihtyvyys- ja turvallisuuskysymys

Puut tuovat taloyhtiönkin pihaan viihtyisyyttä ja luonnonläheisyyttä. Syksyn tullen puiden varjopuoletkin muistuvat mieleen, kun pihaan kertyvät lehdet aiheuttavat pihatöitä. Kotitalo muistuttaa pihapuihin liittyvistä vastuista ja pelisäännöistä.

Toisille ihana viihtyvyystekijä, toisille riesa. Pihapuut herättävät monia tunteita. Jos naapurin pihalla oleva puu ärsyttää, täytyy asiasta keskustella naapurin kanssa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius ohjeistaa Kotitalon jutussa.

Mikä on merkittävä haitta?

Pelkät omaan pihaan leijailevat lehdet eivät ole niin merkittävä haitta, että puu pitäisi poistaa. Vain merkittäviin haittoihin voi puuttua. Sellaisia ovat esimerkiksi:

  • Niin korkea puu, että se varjostaa huomattavasti yläkerran asuntoa.
  • Liian lähelle rakennusta istutettu puu, joka aiheuttaa vaurioita esimerkiksi julkisivulle, katolle tai putkistolle.
  • Pihan asvaltin rikkovat juuret.

Keskusteluyhteys naapuritaloyhtiön suuntaan on tärkeä silloin, kun häiritsevä puu tulee kokonaan toiselta tontilta. Naapuruussuhdelain mukaan toisen taloyhtiön tontilta tulevat oksat ja juuret voi poistaa, jos naapuriyhtiö ei tee asialle mitään.

Kenellä on vastuu puiden ja pensaiden hoidosta?

Vastuu puiden ja pensaiden hoidosta riippuu siitä, onko piha osakkaan vai taloyhtiön hallinnassa.

Osakkaan istutukset ovat yleensä osakkaan vastuulla, taloyhtiön istutukset yhtiön vastuulla. Kadun varressa olevat puut ovat yleensä kunnan maalla ja myös kunnan vastuulla.

  • Osakkaan pitää hoitaa omia istutuksiaan niin, ettei niistä ole haittaa eivätkä ne ole turvallisuusriski.
  • Jos osakas ei poista huonokuntoista puuta pihaltaan, taloyhtiö voi hoitaa istutukset kuntoon tai jopa poistaa ne osakkaan piikkiin.
  • Taloyhtiö voi joutua vahingon sattuessa korvausvastuuseen, jos sen vastuulla olevia huonokuntoisia puita ei ole hoidettu, vaikka niiden huono kunto on ollut tiedossa.

Kuka päättää kaatamisesta?

  • Taloyhtiön hallitus voi päättää pihapuiden kaatamisesta. Jos huonokuntoinen puu aiheuttaa vaaraa, hallituksen täytyy tehdä nopea päätös asiasta.
  • Koska puut herättävät paljon tunteita, kannattaa kiireettömässä tilanteessa päätös tehdä yhtiökokouksessa. Näin voi välttyä riidoilta.

Kun kyse on osakkaan isosta puusta, joka aiotaan kaataa, kannattaa asiasta tehdä muutostyöilmoitus. Silloin taloyhtiö voi huolehtia kaatamisen turvallisuudesta. Ison puun kaatotyö teetetään aina ammattilaisella.

Puiden kaatoa pohtiessa pitää tarkistaa, onko puu merkitty kaavaan. Silloin kaatolupa täytyy pyytää kunnalta.

Lue koko juttu Kotitalosta.

Uutishuoneeseen

Artikkeli Pihapuut ovat viihtyvyys- ja turvallisuuskysymys julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.