Moni kärsii kotonaan tupakansavusta − terveyshaittojen lisäksi kyse on omaisuuden arvosta

Tupakointi asunnoissa voi aiheuttaa terveyshaittoja ja laskea asunnon arvoa. Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanervan mielestä ainoa oikea vaihtoehto on tupakoinnin täyskielto taloyhtiöissä.

− Yhdenkään asukkaan ei pitäisi joutua kärsimään tupakansavusta. Silti valitettavan moni kärsii, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Isoin ongelma taloyhtiöissä tapahtuvassa tupakoinnissa on terveyshaitat, joita toisesta asunnosta tai pihalta kulkeutuva tupakansavu voi aiheuttaa. Niiden lisäksi tupakointi saattaa tehdä hallaa paitsi tupakoitsijan, myös muiden omaisuudelle.

− Kun asuntoa ollaan myymässä tai vuokraamassa, asunnossa havaittu tupakanhaju ei ainakaan lisää asunnon haluttavuutta. Omistaja voi joutua tekemään isonkin remontin hajun poistamiseksi. Näin tupakointi saattaa vaikuttaa myös naapuriasuntojen arvoon.

Perusoikeudet eivät riitä perusteeksi

Tupakoitsijat vetoavat taloyhtiöissäkin perusoikeuksiinsa. Koro-Kanerva huomauttaa, että taloyhtiö on asumismuodoltaan sellainen, jossa joutuu monessa asiassa sopeutumaan yhteisiin sääntöihin ja rajoituksiin.

− Kenenkään perusoikeudet eivät saa vahingoittaa toisten perusoikeuksia. Jokaisella on oikeus elää savuttomassa kodissa. Lisäksi on huomioitava, että taloyhtiössä osakas ei omista asunnon seiniä, lattioita ja kattoa, vaan oikeuden hallita huoneistoa ostamiensa osakkeiden perusteella. Omakotitalossa tilanne on toinen, siellä voi omistajana tehdä mitä tahansa. 

Tavoitteena savuton taloyhtiö  nämä asiat pitää ratkaista 

Tupakkalakia ollaan muuttamassa niin, että taloyhtiöt voisivat enemmistöpäätöksellä hakea tupakointikieltoa taloyhtiön hallitsemille piha-alueille. Isännöintiliiton mielestä sosiaali- ja terveysministeriön ehdottama lakimuutosehdotus ei kuitenkaan ratkaise kaikkia keskeisiä ongelmia, joita taloyhtiöillä on nykyisen tupakkalain kanssa. Isoimmat ongelmat ovat nämä:

1) Kaikilta osakkailta tarvitaan suostumus, jos tupakointikielto halutaan osakashallinnassa oleviin sisä- ja ulkotiloihin, kuten huoneistoihin ja parvekkeille. Lakia pitäisi muuttaa niin, että taloyhtiöt voisivat hakea kieltoa enemmistöpäätöksellä yksimielisyyden sijaan.

2) Taloyhtiöillä ei ole tehokkaita keinoja puuttua tupakointikieltojen rikkomiseen. Tupakointikiellon valvonta edellyttää sekä taloyhtiön että kunnan viranomaisten aktiivisuutta eikä resursseja ole aina riittävästi.

− Osakkaiden enemmistö tarvitsee järkevämpiä ja helpompia keinoja puuttua häiritsevän tupruttelijan toimintaan. Jokaisella osakkaalla on oikeus säilyttää asuntonsa arvo ja huoneilma vapaana haitallisesta savusta. 

Isännöintiliiton lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi tupakkalain muuttamisesta

Lisätietoja

Mia Koro-Kanerva
Toimitusjohtaja, Isännöintiliitto
mia.koro-kanerva@isannointiliitto.fi
p. 050 303 1615

Uutishuoneeseen

Artikkeli Moni kärsii kotonaan tupakansavusta − terveyshaittojen lisäksi kyse on omaisuuden arvosta julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.