Viemärin haju, pesivät linnut, iso lasku – vältä kodin lomamokat

Kesäloma kutsuu reissaamaan ja koti voi olla pitkäänkin asumaton. Siksi kannattaa huolehtia muutamasta tärkeästä asiasta, jotta kotiinpaluu ei ole täynnä ikäviä yllätyksiä, Isännöintiliitosta muistutetaan.

– Ennen lähtöä pitää ehdottomasti tarkistaa, että pesukoneiden hanat ovat kiinni ja sähkölaitteiden johdot irti. Se voi pelastaa isolta ja kalliilta vahingolta, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva muistuttaa.

Asukkaan kannattaa toimittaa kodin turvalukon avain aina taholle, joka hallinnoi avaimia, eli isännöinnille tai huoltoyhtiölle. Sen luovuttaminen ei ole pakollista, mutta vahingon sattuessa siitä voi olla apua. Pitkän poissaolon aikana avainten tärkeys voi korostua.

– Jos loman aikana sattuu esimerkiksi vesivahinko omassa tai vaikkapa yläkerran asunnossa, on asuntoon päästävä sisään mahdollisimman nopeasti minimoimaan vahinkoja. Jos avainta ei ole käytössä, ovi joudutaan murtamaan. Silloin osakas joutuu itse maksamaan oven korjaamisen kulut, Koro-Kanerva selventää.

Myös palovaroittimen kunto kannattaa tarkistaa, jotta se toimii tositilanteessa. Patteri kannattaa vaihtaa, jos sitä ei ole hetkeen vaihdettu. Muuten varoitin voi piipata vähäisen virran takia asunnossa pitkiäkin aikoja ja häiritä tai huolestuttaa naapureita.

Kotiin voi tulla muitakin kutsumattomia vieraita kuin varkaita

Ikkunaa ei pidä jättää auki lomalle lähtiessä ja pienetkin tuuletusikkunat kannattaa sulkea huolella myös ylemmissä kerroksissa: Vaikka murtovarkaat eivät kiipeäisi yläkerroksiin, voivat linnut eksyä sisälle ja käydä taloksi. Sotkuiset kutsumattomat vieraat voivat aiheuttaa ison siivousurakan ja laskun.

Kotiin palaavaa lomailijaa saattaa odottaa ummehtunut viemärin tuoksahdus, joka johtuu kuivuneista hajulukoista. Lavuaarien, lattiakaivojen ja vessanpytyn hajulukkojen toiminta perustuu siihen, että lukossa on pieni määrä vettä. Se estää viemärikaasujen pääsyn sisäilmaan.

– Haju on epämiellyttävä, mutta siitä ei tarvitse huolestua. Jos joku käy loman aikana asunnolla esimerkiksi katsomassa postit tai kastelemassa kukat, häntä voi pyytää valuttamaan vähän vettä hanoista. Se estää kuivumisen ja hajuhaitan, Koro-Kanerva vinkkaa.

Ennen lomalle lähtöä kannattaa tarkastaa kotivakuutuksen ja mahdollisen matkavakuutuksen ehdot ja voimassaolo. Mikäli joku vahinko kuitenkin sattuu reissun aikana, voi vakuutuksesta olla iso apu.

Lisätietoja

Mia Koro-Kanerva
Toimitusjohtaja, Isännöintiliitto
p. 050 303 1615
mia.koro-kanerva@isannointiliitto.fi

Artikkeli Viemärin haju, pesivät linnut, iso lasku – vältä kodin lomamokat julkaistiin ensimmäisen kerran Isännöintiliitto.